Diabetes

Diabeetikoille säännöllinen jalkahoidossa käynti ja jalkojen omahoito on tärkeää. Diabeteksen aiheuttamat lisäsairaudet, hermosto-, verisuoni- ja sidekudoksen muutokset, mahdollistavat herkemmin jalkavammojen syntymisen.


Diabeteksen aiheuttamien tuntohäiriöiden ja verenkiertohäiriöiden vuoksi jalkojen säännöllinen tarkkailu ja hoito on tärkeää. Oireina jaloissa saattaa ilmetä puutumista, pistelyä, suonenvetoja, särkyä, tunnottomuutta ja levottomuutta. Diabeetikko ei yleensä itse huomaa, että tunto on heikentynyt. Tuntoa voidaan testata esim. monofilimentin avulla. Hermostomuutosten vuoksi jalan asento saattaa muuttua, jalkaterän pienet lihakset heikkenevät ja jalkaterä voi muuttua luisevaksi kaarijalaksi. Nivelet saattavat kireytyä ja jäykistyä, varpaat voivat koukistua vasaravarpaiksi, poikittaiskaari voi laskeutua ja jalka levitä, jolloin kuormitus siirtyy päkiän alueelle ja tulee helpommin känsiä ja kovettumia. Päkiä pehmusteista voi olla silloin apua. Jalkojen hikoilu saattaa myös vähentyä, jolloin iho voi helposti halkeilla.

Mikäli tunto jaloissa on heikentynyt on erityiseti kiinnitettävä huomiota jokapäiväiseen jalkojen tarkkailuun. Apuna voi käyttää vaikkapa peiliä. Päivittäinen jalkojen pesu ja huolellinen kuivaus, rasvaus ja varvasvälien tarkkailu ovat tärkeitä. Jalkajumppaa kannattaa tehdä päivittäin.

Diabeetikon on hyvä käydä jalkahoidossa vähintään pari kertaa vuodessa. Mikäli jaloissa on rakennevirhe ja tunto heikentynyt huomattavasti tai kokonaan, silloin olisi hyvä käydä jalkahoidossa 2-3 kk välein. Mikäli jaloissa on ollut näiden lisäksi vielä enemmän ongelmia esim. aiemmin haava tai tehty amputaatio, suositeltava jalkahoidossa käynti väli on 1-2 kk.