Halkeilevat kantapäät

Painopiste jaloilla voi olla enemmän kantapäällä (ns. kanta-astuja), jolloin mekaaninen ärsytys kohdistuu kantapään alueelle. Kuormitusta kantapäälle voi vähentää iskua vaimentavilla pohjallisilla esim. geelipohjalliset sekä harjoittelemalla askeltamaan oikein käyttäen hyväksi koko jalkapohjaa.

Halkeilevien kantapäiden hoito kannattaa aloittaa varaamalla aika jalkahoitajalle, joka poistaa kovettumat kantapäistä, jolloin halkeamat pienenevät ja hoitovoiteet pääsevat vaikuttamaan ihoon paremmin. Sen jälkeen on tärkeää hyvä kotihoito: päivittäinen pesu ja huolellinen rasvaus sopivalla hoitovoiteella esim. Peclavus-pihkavoide, Callusan-hoitovaahto. Päivittäinen rasvaus on tärkein hoito. Jos haluaa käyttää jalkaraspia, tulee se tehdä esim. saunan jälkeen suihkussa kostealle iholle ja korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa. Liian ahkera raspaus aiheuttaa ihon paksuuntumista, jolloin kovettumat vain lisääntyvät.

Eli siis ei raspia vaan rasvaa!

Vaivasenluu

Vaivasenluu tarkoittaa sitä, että isovarvas kääntyy kohti muita varpaita. Isovarpaan kääntyessä sen tyvinivel kipeytyy ja turpoaa. Tämän vuoksi päkiän sisäsivulle isovarpaan kohdalle syntyy usein suuri kyhmy, jota kengät helposti hankaavat. Isovarpaan nivel ärtyy lisääntyneestä rasituksesta.

Huonosti istuvien kenkien käyttö on yksi keskeisimmistä syistä vaivasenluun syntymiseen. Vaiva on myös vahvasti perinnöllinen. Todennäköisyys vaivasenluun kehittymiseen kasvaa ikääntymisen myötä.

Vaivasenluun ensimmäisenä oireena on kipu isovarpaan tyvessä. Tyvinivelessä voi esiintyä myös turvotusta. Tämän jälkeen varvas alkaa kääntyä ja jalan ulkoreunaan alkaa kasvaa kyhmy. Lisäksi isovarpaan tyvinivel voi tulehtua, kyhmyyn tai varpaiden väliin voi syntyä känsiä ja isovarpaan kynteen voi tulla muutoksia. Mikäli vaivasenluuta ei hoideta, voi isovarpaan tyvinivel mennä kokonaan pois sijoiltaan ja isovarvas kääntyä toisten varpaiden päälle. Pitkälle kehittynyt vaivasenluu aiheuttaa kipua ja vaikauttaa kävelyä.

Vaivasenluusta on mahdollista päästä eroon, kun vaivaan puututaan heti sen ilmaantuessa. Esnimmäisten oireiden ilmaantuessa tulee tarkastaa kenkien koko ja lesti. Kapeakärkiset ja korkeakorkoiset kengät kannattaa säästää juhlatilaisuuksiin ja valita arkeen leveälestiset, tasapohjaiset kengät. Kengissä tulisi olla riittävästi tilaa varpaille liikkua. Myös sukissa pitää huomioida, että varpaille jää riittävästi tilaa.

Vaivasenluuta voidaan hoitaa erilaisten tukien ja suojien avulla. Turvonnutta tyviniveltä voi suojata silikonisilla suojilla ja isoavarvasta voi oikaista ortoosilla, varpaanerottajilla tai muilla siihen vaivaan kehitetyilla apuvälineillä. Paras keino on henkilökohtaisesti muotoiltu ortoosi.

Tärkeää on hoitaa vaivasenluuta myös jumpan ja venyttelyn avulla. Jumpan ja varpaiden oikaisijan avulla voi alkavan vaivan saada vielä kokonaankin pois.

Ihonsisään kasvava kynsi

Kuvassa oikein leikatut varpaankynnet.

Kynnen reunat saattavat joillakin kasvaa ihonsisään etenkin isossa varpaassa. Kynen sisäänkasvua aiheuttavat esim. isovarpaan virheasento, kynsivallin liikakasvu, kynsivallin malli, vääränlaisten kenkien käyttö tai vääränlainen kynsien leikkaustapa. Sisäänkasvava kynsi voi toisinaan ärtyä ja tulla kipeäksi, jopa tulehtua.

Kipuilevan sisäänkasvavan kynnen hoito on hyvä aloittaa jalkahoitajalla käynnillä. Jalkahoitaja  puhdistaa kynnen reunat ja poistaa mahdolliset kynsipiikit. Kipuun saa avun heti kynnen reunojen alle laitettavan Capoline-vanun avulla. Vanu laitetaan kynnen reunojen alle ohjaamaan kynnen kasvua ja estämään sen sisäänkasvaminen. Paksuuntuneen kynnen ohentaminen poistaa myös painetta kynsien reunoilta ja lievittää kipuilua.

Sisäänkasvaneen kynnen hoidossa tärkeintä on kynsien oikea leikkaustapa. Kynteen pitää jättää riittävästi pituutta ja reunat suoriksi, vain viilalla kevyesti pyöristäen. Silloin kynsi ei pääse kasvamaan ihon sisäään.